Restauracja Patataj

Patataj – restauracja położona na obrzeżach Nałęczowa, przy drodze do Lublina. Ukryta nieco wśród drzew, otoczona dużym ogrodem, z widokami na okoliczne pola, wzgórza i lasy tworzące w przeszłości tzw. dobra ziemskie Antopol.

Patataj to przedsięwzięcie rodzinne, stworzone z przekonania właścicieli, że restauracja może być miejscem, które odwiedza się tak jak dom dobrych znajomych. Tej idei podporządkowana została kuchnia – bezpretensjonalne, ale szlachetne dania, prosta karta zmieniająca się wraz z porami roku, wino z zaprzyjaźnionego z nami Składu Win Mielżyński. To przekonanie znajduje także odzwierciedlenie we wnętrzu restauracji. Wystrój nawiązuje do tzw. domu szwajcarskiego typowego dla XIX-wiecznej zabudowy Nałęczowa oraz do drewnianych domów charakterystycznych dla okolic. Wnętrze bogate jest w ręcznie robione stoły i kredensy, gobeliny, wiklinowe fotele, litografie ilustracji Michała Elwiro Andriolliego do "Pana Tadeusza". A w ogrodzie cisy, hortensje, róże, bzy i jaśminy. Europejska prowincja...

Wyróżnienie od przewodnika kulinarnego Gault and Millau

W 2015 roku Patataj została wyróżniona przez prestiżowy francuski przewodnik kulinarny Gault and Millau, który umieścił ją na swoich stronach doceniając tym samym wysoką jakość naszej kuchni. Napawa to nas nie lada dumą. Bardzo doceniamy także to, że w ciągu niedługiego okresu obecności Patataj na gastronomicznej mapie Lubelszczyzny zyskaliśmy pokaźne grono stałych Gości. Odwiedzają nas, by zjeść z nami niedzielny obiad, celebrować ważne rodzinne wydarzenia czy świętować udane przedsięwzięcia biznesowe. Dokładamy również wszelkich starań, aby te osoby, które trafiają do nas po raz pierwszy, zostawały z Patataj na dłużej.

Specjalnością restauracji stały się z pewnością pierogi z cielęciną polane masłem szałwiowym. Staramy się, aby wszystkie dania były specjalne. Krem z cukinii z serem pleśniowym, boczniaki na sałacie, polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek, befsztyk z polędwicy w czarnym pieprzu, tarty z owocami. To tylko niektóre przykłady dań współczesnej kuchni europejskiej. Patataj sięga również do dań regionalnych. Pierogi z kaszą jaglaną i serem, pstrąg z rusztu ze stawów w Pustelni k. Opola Lubelskiego, zupa marchewkowa, nugat – to wybrane potrawy oferowane w restauracji Patataj, które nawiązują do kuchni regionalnej. Także lokalnej – a więc tej, która jest pięknym wspomnieniem naszego dzieciństwa. Mamy nadzieję, że takie wspomnienia będą także mieli kolejni Goście, którzy złożą nam wizytę w Patataj.

Informacje dodatkowe:

  • Duży ogród wraz z tarasem
  • Miejsce zabaw dla dzieci
  • Akcesoria dla niemowląt
  • Ułatwienia dla niepełnosprawnych
  • Mile widziani Goście z psami
  • Lokal dla niepalących, miejsce do zapalania papierosa w podcieniach restauracji lub ogrodzie
  • Kominek i cieple koce na jesienne i zimowe wieczory, oczywiście w wiklinowych fotelach

Zapraszamy

lokalizacja

Bochotnica Kolonia 15 (k. Nałęczowa)
24-150 Nałęczów (mapa)

godziny otwarcia

Wtorek-Niedziela 12-20 (lub do ostatniego Goscia)
Poniedziałek nieczynne

znajdziesz nas