Zima w Patataj

Tatar ze śledzia

14 zł

Krem z pieczonego czerwonego buraka, z grzanką

15 zł

Polędwica wołowa w sosie z maślaków, podawana z ziemniakami smażonymi

57 zł

Tarta z jabłkami w słonym karmelu, z gałką lodów waniliowych

15 zł

Tort Dacquoise
(serwowany w weekendy)

17 zł

Na rozgrzewkę polecamy:
Wino grzane

14 zł



Wino białe Dominio Espinal Blanco

(młode, rześkie wino z południowo-wschodniej Hiszpanii, o aromacie mirabelek i gruszek, przyjazne i bezpretensjonalne)

Wino czerwone Dominio Espinal Seleccion Tinto

(hiszpańskie wino o intensywnym aromacie dojrzałych wiśni, malin i czerwonych śliwek, wytrawne i jedwabiste, ze średnio zaznaczoną taniną)

Butelka białe/czerwone 43 zł

Kieliszek białe/czerwone 9 zł

Menu stałe


Przystawki

Tatar po polsku

21 zł

Boczniaki czosnkowe na sałacie, z suszonymi pomidorami i parmezanem

19 zł

Plastry buraczka z orzechami i kozim serem na roszponce, polane sosem vinaigrette

18 zł

Zupy

Rosół domowy z makaronem

9 zł

Krem z cukinii z odrobiną sera pleśniowego

15 zł

Sałaty

Plastry grillowanego kurczaka, z sosem majonezowo-paprykowym

21 zł

Wstęgi polędwicy wołowej smażone na oliwie truflowej, z sosem pieprzowym

23 zł

Pierogi

Pierogi z cielęciną i masłem szałwiowym: z wody lub podsmażane na patelni

25 zł

Pierogi ruskie z cebulką i boczkiem: gotowane lub podsmażane na patelni

21 zł

Pierogi ze szpinakiem: z wody, kraszone kwaśną śmietaną

24 zł

Pierogi ze szpinakiem: z wody, z sosem z maślaków

26 zł

Pierogi z kaszą jaglaną i serem: gotowane, ze słodką śmietanką

19 zł

Pierogi z polędwiczki z kurkami, posypane marchewką,polane masłem

23 zł

Dania główne

Plastry polędwiczki wieprzowej na sosie z zielonego pieprzu, podawane z ziemniaczanym puree

36 zł

Polędwica wołowa z sosem kaparowym, podawana z kopytkami

49 zł

Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek, z kopytkami

38 zł

Pstrąg czosnkowy z Pustelni smażony na patelni, podawany z warzywami grillowanymi

35 zł

Befsztyk z polędwicy z masłem czosnkowym i frytkami

55 zł

Kotlet schabowy, podawany z frytkami

28 zł

Sandacz z pieca, z warzywami

45 zł

Dodatki

Sałata zielona z sosem vinaigrette

6 zł

Buraczki zasmażane

8 zł

Duet surówek

7 zł

Dodatkowy kosz pieczywa

5 zł

Danie dla dzieci

Filet z kurczaka panierowany, podawane z frytkami i ketchupem

15 zł

Makaron spaghetti z sosem bolognese

19 zł

Desery

Mus chałwowy z sosem malinowym

15 zł

Bezy z bitą śmietaną i owocami

9 zł

Nugat lodowy z orzechami laskowymi, polany musem malinowym

17 zł

Dania rekomendowane przez
Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska 2016 oraz 2017 oraz 2018

*Marchewkowy krem z odrobiną mleczka kokosowego

12 zł

*Zupa z młodego szczawiu, z jajkiem w koszulce

12 zł

(zupy serwowane w sezonie wiosennym: kwiecień-maj)


Pierogi z cielęciną, z masłem szałwiowym: gotowane lub podsmażane na patelni

25 zł

Pierogi ruskie z cebulką i boczkiem: gotowane lub podsmażane na patelni

20 zł

Pierogi ze szpinakiem: gotowane, z sosem z maślaków

25 zł

Pierogi z kaszą jaglaną i serem: gotowane, ze słodką śmietanką

17 zł

Polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek z kopytkami

38 zł

*Pierś z kaczki na musie z czerwonych porzeczek, podawana z kaszą jaglaną

43 zł

Mus chałwowy z sosem malinowym

15 zł

Nugat lodowy polany musem malinowym

16 zł



*dania serwowane w sezonie wiosennym od początku kwietnia do końca maja

lokalizacja

Bochotnica Kolonia 15 (k. Nałęczowa)
24-150 Nałęczów (mapa)

godziny otwarcia

Wtorek-Niedziela 12-21 (lub do ostatniego Goscia)
Poniedziałek nieczynne

znajdziesz nas